Achter de schermen - Een dag in het leven van een Auxipress-redacteur

Als mensen me vragen wat ik doe, is het korte antwoord steeds: ik lees de krant. Meestal wekt dit hun interesse wel en kan ik het iets uitgebreidere antwoord geven: ik schrijf het persoverzicht voor meerdere Europese instellingen, of telecomoperatoren. Ik zal er maar ineens bij zeggen dat ik niet voor Europa werk (en dus ook het loon niet krijg). Vraag je je nu nog steeds af wat een redacteur bij Auxipress doet?

Wel, een gewone werkdag (en ja, van 5u tot 12u werken is gewoon voor mij) ziet er als volgt uit:

De wekker loopt af om 4u; opstaan, klaarmaken en vertrekken naar Auxipress. Het grote voordeel van om 5u te beginnen: nooit file! Mocht iemand zich ooit afvragen wie de deuren van Auxipress ’s morgens opendoet, dat zijn wij, ook op zaterdag!

De computer is opgestart, snel even mijn e-mail checken. De Europese instellingen sturen elke avond een lijst met de te volgen onderwerpen door. Een kort overzicht van de afgelopen twee jaren ziet er ongeveer zo uit: Oekraïne, Griekenland, eurocrisis, Griekenland, verkiezingen, Griekenland, vluchtelingen, Griekenland, vluchtelingen, Griekenland,…

Volgens onze wekelijkse taakverdeling moet ik vandaag samenvatten. Iemand anders neemt alle kranten voor de Europese instellingen door, voordat de lezers zich erop storten. De rest van ons team vat de geselecteerde krantenartikels samen en stuurt ze door. Hoe laat is het ondertussen? Oei! Al 6:40, ik heb nog geen tijd gehad om de radio- en TV-fragmenten van gisteren mee te verwerken. Een versnelling hoger schakelen is de boodschap want de webartikels moeten ook nog verwerkt worden.

Om 7u30 wordt het persoverzicht voor de belangrijkste klant verstuurd. De eerste deadline is gehaald. Hoog tijd voor mij om een koffie te gaan halen!

Om 9u wordt het persoverzicht voor een andere instelling verstuurd en om half 10 volgt het audiovisueel persoverzicht. We werken op dezelfde manier, iemand verdeelt de artikels en is verantwoordelijk voor de verzending, de andere vatten samen. 

Op sommige dagen bereid ik na het werk voor de Europese instellingen de verzending voor de telecomoperatoren. Dan selecteer ik alle relevante krantenartikels met vermeldingen van telecomoperatoren of de telecomsector die de lezers weerhouden hebben. Samen met een collega vat ik ze samen en om 10u vertrekt de mail uit mijn mailbox.

Het zwaartepunt van onze dag zit er op. Tijd voor een welverdiende pauze voor we aan het laatste deel van onze taken beginnen. Iemand bereidt de verzending van morgen voor de Europese instellingen voor door de ochtendradio-uitzendingen en het web door te nemen. Ik neem vandaag de namiddagverzending voor mijn rekening en de rest leest de regionale krantenedities, de Luxemburgse pers en, als er tijd is, secundaire publicaties.

Voor ik het weet is het 12u, terwijl de rest van Auxipress aan zijn middaglunch begint, sluit ik mijn pc af en vertrek naar huis. 

 Tot uw dienst!

 Frederik